Till McKenzieföreningens förstasida

I samråd med Scott Herbowy har tiderna på kursen har ändrats enligt följande:
Dag 1: 8:00-17:30
Dag 2: 8:00-15:00
Detta p.g.a. SJs banarbete den 3/4. Många avgångar är inställda och det sista tåget från Västerås avgår 15:40.

 

konferens
Ju
bileumskonferens 31 mars -1 april 2017
Svenska McKenzieinstitutet fyller 25 år 2017. Det vill vi fira med två spännande konferensdagar & föreläsare i världsklass. Första dagen ligger fokus på psykologiska riskfaktorer och gula flaggor vid muskuloskeletal smärta. MDT, KBT och MI. Professor Anne Söderlund, Psykologiprofessor Tamar Pincus och Hans van Helvoirt, PT, Dip MDT visar på olika beteendemedicinska infallsvinklar. Mark Laslett avslutar dagen med att tala om orsaker till rygg- och bensmärta som inte centraliserar  Dag två leder Scott Herbowy och Hans van Helvoirt oss genom dagen med fokus på de svårare patienterna och differentiering höft-rygg.

Läs hela konferensprogrammet här

Här kan du läsa mer om våra föreläsare


Unika kurstillfällen innan – och efter konferensen
30 mars, dagen före konferensen håller Mark Laslett en precourse på temat ” Practical approaches to the complex patient with persistent back pain”.
Läs mer om kursen här 

mark

2-3 april erbjuder vi en avancerad tvådagars-kurs i extremiteter med Scott Herbowy
Läs mer om innehållet i kursen här


adv-extr

 

Vill du presentera en poster på konferensen?
Skicka in ett abstract till info@mckenzie.se senast 15 januari 2017

 

Kallelse till årsmöte 2017
Svenska McKenzieinstitutet och sektionen för MDT har årsmöte 31 mars kl 17.00 på Aros Congress Center,  Västerås. Motioner till årsmötet ska vara sekreteraren till handa senast 20 februari 2017 gunilla.preifors@gmail.com


Praktisk information och anmälan
Konferensen 31 mars – 1 april hålls på Aros Congress Center i Västerås.  Det gör även Mark Lasletts precourse den 30 mars och Scott Herbowys kurs efter konferensen 2-3 april.

Anmäl dig via följande länk: http://www.trippus.net/anmälan_2017. Där har du även möjlighet att boka boende på Hotell Plaza till ett rabatterat pris. Observera att vi har ett early bird- erbjudande för våra medlemmar. 2 500 kronor vid anmälan före 15 januari, så passa på!

 

Priser (ex moms): 

  • Konferensavgift medlem: Early bird: 2500
  • Anmälan efter 15/1-17: 3 500
  • Icke medlem: 3 800 kr
  • Icke medlem dag 1: 2 500
  • Precourse: 1500
  • Post course: 3900

Om du har problem med din anmälan är du välkommen att kontakta Travel Team på 021-417205

Intervjun med Eva Ekesbo, om hennes och Anders Bergströms föredrag i Almedalen, i kommande numret av Manualen.

Mot nya mål

Det är många som kan tacka Lars Degerfeldt. Han tog MDT-utbildningen till Sverige och gjorde den tillgänglig för fler. Själv tackar han Mark Laslett, hans yrkesmässiga förebild och anledningen till att han fick upp ögonen för MDT från början. Efter 23 år och mer än 150 kurser slutar Lars som lärare. Här berättar han om hur allt började, lärdomar och misstag längs vägen och hur han ser på framtiden för MDT, i Sverige och utomlands.

Lars Degerfeldt har alltid älskat att se när ”poletten trillar ner”. När deltagare på en kurs får en aha-upplevelse som han vet kommer förändra deras professionella liv. Och när han blickar tillbaka på sina 23 år som lärare är det glädjen över att få sprida kunskap och tankesätt vidare han väljer att lyfta fram som den främsta drivkraften.

– Jag har inspirerats mycket av Rotarys ledord ” Service above self” under mitt yrkesliv. Jag tycker om innebörden och försöker leva upp till det, berättar Lars.

Tidigt intresserad av rörelseapparaten

Vägen mot att bli lärare började 1982 med examen i sjukgymnastik. Redan under grundutbildningen var det framförallt rörelseapparaten och neurologi som fångade Lars intresse. På första jobbet som primärvårdssjukgymnast blev det tydligt att kunskaperna han fått med sig inom rörelse – och stödjeområdet inte matchade behoven och han började vidareutbilda sig.

– Jag utbildade mig inom OMT och Cyriaxmetodik och tyckte att jag fick grepp om hur man skulle se på patientarbete. Där och då var jag väldigt fokuserad på mekanisk behandling.

Mark Laslett – en yrkesmässig förebild

Första mötet med MDT var när Robin McKenzie höll kurs i Sverige för första gången 1985. Då var Lars en av deltagarna. Intresserad men inte övertygad fortsatte han utbilda sig inom OMT. Han tog examen och pluggade parallellt företagsgymnastutbildningen.  Engagemanget väcktes på riktigt tre år senare, på en B-kurs med Mark Laslett i Sundsvall.

 

– Mark hade ett helt annat sätt att jobba med nackar än jag sett tidigare och han lyckades bra med sina mycket komplicerade demonstrationspatienter.
Han beskriver Mark som den största förebilden i hans professionella karriär.
– Mark Lasletts tankesätt passade mig väl och han blev också senare min mentor.  Jag har mycket att tacka honom för i rena kunskaper men framförallt i problemlösningsstrategier och att tänka i mönster, betonar Lars.

 

Valet att bli lärare var på sätt och vis självklart. Han hade redan undervisat på OMT-utbildningar och under företagsgymnastutbildningen var utbildning ett naturligt inslag. Lars beskriver undervisningen som en del i sin personliga utveckling och berättar öppet om generande misstag, faktafel och felaktiga bedömningar på vägen, något som enligt honom finns i varje lärares bagage. En episod minns han tydligare.

 

–  Det var den andra kursen jag assisterande Mark på i Luleå. Vi var i Folkets hus i en lokal med plats för minst 700 personer.  Den första patienten jag hade på scen överhuvudtaget hade ett högcervikalt posteriort derangement, något jag fram till dess aldrig stött på och som inte står omnämnt i litteraturen. Jag var helt handfallen och Mark fick teaterviska hur jag skulle gå vidare. I samma kurs, lite stressad som jag var, skulle jag byta diabildsmagasin åt Mark. Lyckades tappa ut en hel karusellhållare uppe i kontrollrummet och svor högt och ljudligt i min mikrofon som jag glömt stänga av.
Tog MDT-utbildningen till Sverige

 

På nära håll har han följt det ökande intresset för MDT bland sjukgymnaster och fysioterapeuter i Sverige och konstaterar att förutsättningarna har förändrats. Lars egen utbildningsresa gick via Sverige, Holland och Nya Zeeland. Idag kan den som vill genomföra alla utbildningsstegen i Sverige. När han började var han ensam med högre examen, idag finns det 294 personer med examen och 10 personer med högre examen/diploma. Och bland de lärare som idag undervisar är det flera som läste sina grundläggande kurser för honom. Det är en ödmjuk Lars som reflekterar över sin egen roll i utvecklingen och på frågan om vad han är mest stolt över blir svaret:

 

– Kanske att jag fick mycket bättre fart på utbildningarna i Sverige. Många upplevde det lättare att ha en lärare som undervisade på svenska och det blev mycket lättare att organisera kurserna när man inte behövde ta hänsyn till resplaner Jag tror också att min bakgrund inom OMT gjorde att jag lättare fick acceptans.

 

lars_2

 

Ser en positiv utveckling för det internationella McKenzieinstitutet

Det internationella McKenzieinstitutet har han många gånger upplevt som stelbent, toppstyrt och med dålig genomlysning. På senare år ser han dock en positiv förändring.

– Den internationella organisationen är stark och jag är rätt positiv till hur den utvecklas. Många kloka drivande krafter finns och tror att vi kan se nya utbildningsvägar och förhoppningsvis ny spännande forskning.

Ett exempel Lars lyfter fram är att extremiteterna nu ingår i kursmaterialet.  Det standardiserade kursmaterielet har också hjälpt till att höja den totala kvaliteten menar han. Tidigare gjorde varje lärare sin egen manual vilket innebar att de kunde variera mycket i kvalitet. Pedagogiken har också förändrats från att vara mera ren föreläsningsform under A och B-kurserna till att idag innehålla stora inslag av interaktiv undervisning.

Han tycker det är svårt att sia om framtiden och menar att utvecklingen inom området är ganska trög.

 

–  På 10 år tror jag att de tendenser vi ser idag kommer att ha fortsatt men så stora förändringar tror jag faktiskt inte vi ser.  Nya kunskaper tar lång tid att implementera. Tror möjligen vi kan se en mera utbredd digitalisering av både utbildning och behandling. Tror också att enskilda metoder på längre sikt kommer att försvinna, medan de principer som olika metoder bygger på kan få spridning till ett större kunskapsområde, menar Lars.

 

Mindre ansvar och mer tid i sittbrunnen

Han har visserligen slutat som lärare, men kommer finnas kvar bakom kulisserna ett tag till. Tanken är att han ska fungera som senior rådgivare/mentor, och assistera på vissa kurser. För Lars är det viktigt att fortsätta dela med sig av sin kunskap och erfarenhet.  Samtidigt ser han fram emot en tillvaro med mindre jobb och ansvar.

– Jag gillar frilufslivs och älskar min kajak och ser fram emot att lägga mera tid i sittbrunnen framöver, avslutar han.

 

lars

Dagens Medicins artikel om Eva Ekesbos och Anders Bergströms deltagande i fysioterapeuternas seminarium i Almedalen.

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/07/05/smarta-telefoner-ger-smarta-som-feltolkas/

Till mckenzie.se förstasida

Sjukgymnaster med examen i MDT


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Uppsala Västmanland Stockholm Västra Götaland Östergötland Södermanland Jönköping Kalmar Öland Halland Kronoberg Blekinge Skåne